Maailmanpoliittinen tilanne on varsin vakava, Kreikka on ajautumassa maksukyvyttömyyden tilaan, Suomen talous sakkaa ja kesästäkin tuntuu tulevan varsin kylmä. Näiden lisäksi mielen päällä on muutamia muitakin huolenaiheita, joihin on nyt syytä kiinnittää vakavaa huomiota. Kävimme molemmista aiheista keskustelun maa-ja metsätalousvaliokunnan kokouksessa tänä aamuna.
Viljelijöiden vaikeuksista ja maaseutuviraston toiminnasta
Maaseutuvirasto eli MaVi antoi eilen ulos tiedotteen, jonka mukaisesti viljelijä voi joutua perumaan maataloustuet, mikäli viljelykasvilla ilmoitettua alaa ei ole voinut muokata, lannoittaa, kylvää tai istuttaa siten, että tasainen itäminen ja kasvusto olisi saavutettu eikä näiden suorittamatta jättäminen ole johtunut hyväksytystä ylivoimaisesta esteestä tai poikkeuksellisesta olosuhteesta. MaVi:n tiedotteen piti vastata epäselvään tilanteeseen, mutta näyttää siltä, että se on vain herättänyt lisää huolta viljelijöiden parissa.
Kuten hyvin tiedämme, suurella osalla viljelijöistä on ollut tänä äärimmäisen vaikeana keväänä vaikeaa. Monet pellot jäävät kylvämättä. Viranomaisen tehtävänä olisi nyt tiedottaa selkeästi, millaiseksi se katsoo "ylivoimaisen esteen". Tuntuu käsittämättömältä, että jokainen viljelijä joutuu hakemaan tukea ylivoimaisen esteen nojalla uudelleen, vaikka tiedämme varsin mainiosti mille alueille ongelmat kohdentuvat. Viranomaisilta kaivataan nyt kansankielistä ja selkeää tiedottamista sekä riittävää joustavuutta. Suomalaisen elintarviketuotannon elinvoimaisuuden ja viljelijöiden toimeentulon turvaaminen on nostettava keskiöön tarpeettoman byrokratian sijaan.
Itämeren lohikiintiöt ja lohen omistusoikeus
Maa- ja metsätalousvaliokunnan kokouksessa tänä aamuna annettiin tieto, jonka mukaisesti Suomi on vaihtanut Latvian kanssa omaa kilohailikiintiötään Latvian lohikiintiöön. Tämä tarkoittaa, että Suomen pyyntioikeus pääaltaassa kasvaa 4000:lla lohella lähes 29000:een loheen. Kiintiöitä vaihdettiin, koska Latvian kiintiö olisi joka tapauksessa jäänyt vajaaksi. Tästäkin huolimatta on huolestuttavaa, että pyyntipainetta merellä ollaan lisäämässä. Mielestäni olisi tärkeintä turvata lohien nousu synnyinjokiinsa ja rajoittaa merikalastusta edelleen. On myös huomattava, että lohen arvo kasvaa eksponentiaalisesti sen noustessa jokeen. Eikö tämänkin kysymyksen suhteen tulisi yksinkertaisesti laskea panos-tuottosuhteita?
Keskustelu lohen omistusoikeudesta käy myös taas kuumana ja sellaisena se tulee myös tulevaisuudessa jatkumaan. Saamani ennakkotiedon mukaan pian valmistuvan maa-ja metsästalousministeriön OTL Juha Joonalta tilaaman tutkimuksen nojalla näyttää siltä, että valtiolla ei ole osoittaa aukotonta omistusoikeutta loheen. Valtio nojaa omistuksesaan ns. regale-oikeuteen, jolla ei nyt uusimman tieteellisen tiedon suhteen näytä olevan perusteita. Lohi onkin täten palautettava niille joille se kuuluu, että jokivarsien tiloille.